BussiPro ja TKL yhteistyöhön

9.8.2023
BussiPro ja TKL

TKL eli Tampereen kaupungin liikennelaitos kilpailutti laajasti sopimuskumppaninsa linja-autojen liikennöinnin huolto- varaosa- ja korjaamotoiminnan järjestämiseksi. BussiPro valittiin ensisijaiseksi sopimustoimittajaksi useissa eri kilpailusektorissa. TKL:llä on 120 linja-autoa, joten sopimus on BussiPro:lle merkittävä.

Myös TKL:n kalustopäällikkö Kalle Keinonen on tyytyväinen lopputulokseen. Kunnallisen hankintalain edellyttämä kilpailutusmenettely ei ole keveimmästä päästä. Siksikin Keinonen on tyytyväinen, että kilpailutus herätti niin paljon kiinnostusta yritysten keskuudessa.

Yhteistyö BussiPro:n kanssa alkoi jo useita vuosia sitten mutta pienimuotoisemmin. Nyt se laajenee niin, että BussiPro on varaosatoimittajana TKL:lle avainasemassa. Siksi valinta on myös TKL:lle tärkeä, sillä kaluston on pysyttävä aikataulun mukaisessa liikenteessä niin kuin TKL:ltä edellytetään.

Kalle Keinonen arvostaa erityisesti BussiPro:n ammattiaitoa ja syvällistä linja-autojen tuntemusta. Tärkeässä osassa on myös BussiPro:n poikkeuksellisen laaja kumppaniverkosto, jonka avulla tarvittavat osat saadaan hankittua kaikissa tilanteissa nopeasti ja kilpailukykyiseen hintaan, hän luottaa.

Yhtiön kalusto koostuu Volvoista ja Solariksista, joista on tällä hetkellä 90 teli- ja 30 kaksiakselisia. Niistä vanhimmat poistuvat liikenteestä sopimuksen mukaan 15 vuoden iässä eli tänä vuonna. Uusimmat autot ovat vuosimallia 2019. Investoinneissa on siis pidetty taukoa, mutta nyt alkaa tapahtua!

TKL ja Tampereen kaupunki investoi tulevien vuosien aikana tuntuvasti uuteen linja-autokalustoon sekä niiden vaatimaan infraan kuten huoltotiloihin ja teihin. Uudet superbussit tulevat olemaan nimittäin pitkiä nivelautoja, joita ei kärrypoluilla ajeta. Autot tulevat todennäköisesti olemaan akkukäyttöisiä sähköautoja. Keinonen sanoo heidän seuraavan myös tarkasti esimerkiksi vedyllä toimivien polttokennoautojen kehitystä. Joka tapauksessa dieselit poistuvat vähitellen paikallisliikenteestä.

Tuoreen investointipäätöksen mukaan ensimmäiset superautot tulevat liikenteeseen ensimmäisellä linjalla noin kahden vuoden kuluttua. Sen jälkeen uudistuminen jatkuu linja kerrallaan, Keinonen kertoo.