Aika tarkastaa linja-auton turvavarusteet

13.3.2024
Turvallisuus Palosammutin paakuva

Viimeistään katsastuksessa kiinnitetään huomiota ajoneuvon turvavarusteiden määrään ja kuntoon. Mutta katsastushan ei ole se syy miksi nämä varusteet tarvitaan vaan se, että vahingon tapahduttua on käsillä ensiapua nopeasti. Pakollisia varusteita ovat mm. ensiapulaukku ja sammuttimet, joilla kummallakin on määrätyt vaatimukset ja kelpoisuusajat.

Olemme havainneet tapauksia, että katsastuksissa kiinnitetään nyt erityistä huomiota pakollisiin turvavarusteisiin. Näihin kuuluvat linja-autossa mm. säännösten mukainen ensiapulaukku, käsisammutin ja ikkunavasarat asianmukaisine suomeen hyväksyttyine tarroineen. Ensiapulaukuksi ei kelpaa mikä tahansa mökkipaketti vaan siitä on laissa erikseen oheistus. Samoin on määrätty minkä ikäinen setti on vielä käyttökelpoinen. Sammuttimia varten on niin ikään säädetty sekä koko että käyttöaika määräaikaistarkastuksineen. Nämä unohtuvat helposti, joten suosittelemme, että nämä otetaan nyt kesää vasten oikein asiaksi käydä läpi.

Jos kyseessä on tuontiauto, ei ole itsestään selvää, että sen mukana tulevat turvavarusteet ovat Suomen lain mukaisia. Esimerkiksi ikkunavasara siihen liittyvine ohjetarroineen täytyy löytyä hätäuloskäynnin luota suomen kielellä.

Kun kerran turvallisuudesta puhutaan, on syytä muistuttaa myös Dafo-palosammutusjärjestelmien huollosta. Sama koskee TPMS-rengaspainejärjestelmiä. Molemmat ovat hyviä hälyttämään ja reagoimaan sekä estämään tai pienentämään vahinkoja.

Lopulta toiminta vahinkotilanteessa on kuitenkin ensisijaisesti kiinni kuljettajasta ja hänen taidostaan osata reagoida ja käyttää tarjolla olevia apuvälineitä. Esimerkiksi ensiapukoulutus ja käsisammuttimien käytön harjoittelu ovat tosi paikan tullen kullan arvoisia.


Kysy lisätietoa 075 7550 330 tai myynti(at)bussipro.fi