Linja-autoliike S. Kosonen Oy teki oikeita päätöksiä

15.6.2023
Kosonen Oy

-Otimme riskin koronan keskellä. Kun linjaliikenteen matkustajamäärät romahtivat, muutimme suuntaa ja panostimme matkatoimistoon sekä tilausajoihin. Nyt näyttää, että päätös oli oikea, sanoo Linja-autoliike S. Kososen toimitusjohtaja Jyrki Kosonen.

Jo neljännessä polvessa Savossa toimivan linja-autoliikennöitsijä Kososen autot ovat olleet tuttu näky Itä-Suomen linjaliikenteessä jo kauan. Linjat Savonlinnasta Helsinkiin, Jyväskylään ja Mikkeliin ovat edelleen tärkeä osa toimintaa koulukyytien lisäksi. Tämän rinnalle on kuitenkin kasvanut kokonaan uutena Matka-Kosonen, joka järjestää valmismatkoja yksityisille asiakkaille sekä huolehtii tilausajoliikenteestä. Tilausajoista onkin muodostunut yrityksen tärkein toimiala.

-Teimme valinnan, että emme lähde kilpailemaan paikallisliikenteestä vaan rakennamme tulevaisuutemme markkinaehtoisen kysynnän varaan, Jyrki Kosonen sanoo. Siinä on riskinsä, mutta myös mahdollisuus vaikuttaa.

Matka- ja tilausajopuolella avainasemassa on kuljettaja. Hyvä kuljettaja korvaa huonompaa autoakin, mutta hyvä auto ei paikkaa huonoa kuljettajaa, hän tiivistää. Me onnistuimme pitämään kiinni hyvästä ja ammattitaitoisesta henkilökunnastamme vaikeiden vuosien yli ja se on vahvuutemme nyt! Kososen 24 auton laivasto on kuitenkin sekin ajan tasalla. Autojen keski-ikä on tällä hetkellä reilu viisi vuotta ja niistä suurin osa täyttää Euro 6 -normin.

Yhteistyö BussiPro:n kanssa alkoi tuulilaseista jo yli kymmenen vuotta sitten. Omaa korjaamoa Kososella ei ole, mutta pikakorjauksia ja ylläpitoa tehdään itse. Useimmat autot ovat liikenteessä huoltosopimuksella maahantuojan kanssa.

Silloin kun tarve tulee, otetaan Kososelta puhelinyhteys BussiPro:hon. BussiPro:n ammattilaiset varmistavat, että oikea osa saadaan mahdollisimman nopeasti kilpailukykyiseen hintaan. Pääsääntö on, että osa pitäisi saada jo seuraavaksi päiväksi, että auto saadaan takaisin liikenteeseen niin pian kuin mahdollista.

-Jyrki Kosonen kehuu myös BussiPro:n laajaa verkostoa ja mainitsee esimerkkinä Mersu Sprintterin kardaanin. Uusi osa löytyi nopeasti Saksasta ja vieläpä erittäin kilpailukykyiseen hintaan, hän kehuu.

Myös osien laatu on Jyrki Kososelle tärkeä kriteeri. Meillä on kokemusta esimerkiksi halvoista kytkimistä – ei kestä, ei kannata, hän sanoo. BussiPro:n toimittamien osien laatuun hän voi luottaa ja se on pitkän päälle ehdottomasti myös halvin vaihtoehto, hän sanoo.

Jyrki Kosonen on nyt tyytyväinen yhtiön tilanteeseen vaikeiden vuosien jälkeen. Tilausajojen kysyntä on elpynyt ja kiinnostusta bussimatkoja kohtaan tuntuu olevan.